U bent van plan om te verhuizen of u wilt uw hele huis gaan verbouwen. U bent online op zoek gegaan naar tips en komt overal het woord aannemer tegen. Als leek is het niet gek dat u uzelf afvraagt: wat doet een aannemer eigenlijk? En wat kan u allemaal verwachten tijdens een verbouwing? Wanneer heeft u een aannemer nodig? Het antwoord op die vragen leest u hier!
Wat is een aannemer?
Voordat we antwoord geven op de vraag: “wat doet een aannemer”. Beginnen we eerst even bij het begin. Want wat is een aannemer überhaupt? Een aannemer is iemand die de leiding heeft bij een bouwproject: hij of zij is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van de bouwactiviteiten.
De aannemer in de bouw coördineert het gehele project van begin tot eind en zorgt ervoor dat alle onderdelen op het juiste moment worden uitgevoerd. Dat betekent dat de aannemer direct werkt met onderaannemers, bijvoorbeeld met vakmensen zoals elektriciens, metselaars, loodgieters en dakdekkers. Dit zorgt voor gemak in het verbouwproces, want u hoeft deze bedrijven hierdoor niet zelf te benaderen.
De aannemer is het eerste aanspreekpunt voor deze verschillende partijen, maar ook voor uzelf. Met één aanspreekpunt dat alles regelt, wordt alles uit handen genomen. Wanneer het bouwproject is afgerond, succesvol is overgedragen en de papieren zijn getekend, zit het werk van een aannemer erop.
Waarom heeft u een aannemer nodig?
Hoe groter de verbouwing, des te sneller de kans dat u een aannemer goed kunt gebruiken. U moet het zo zien; een aannemer is niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie, maar ook voor de coördinatie.
Laat u alleen uw badkamer verbouwen? Dan heeft u alleen een klusjesman nodig waar u zelf direct contact mee kan hebben en de planning kunt afstemmen. Komen er meerdere ruimtes of vakmensen bij kijken, dan is het verstandig om een aannemer te bellen. Deze neemt veel van uw zorgen weg en zorgt ervoor dat het resultaat altijd naar wens is.
Een aannemer voor een verbouwing geeft een zorgeloze verbouwperiode. Alles word uit handen genomen, van het plannen tot aan het klussen. Wij geven u een aantal voorbeelden wanneer het handig is om een aannemer in te schakelen:
- Bij het bouwen van een aanbouw of opbouw.
- Als u een draagmuur verwijdert.
- Wanneer u een dakterras bouwt.
- Bij een verbouwing van de garage
- Bij het plaatsen van een garage of berging.
- Als u een erker wilt plaatsen.
- Een dakkapel wilt plaatsen.
- Het uitbouwen van de woonkamer
Wist u dat u een aannemer ook in kan schakelen voor het uit laten voeren van onderhoud van de woning? Onderhoud aan het dak, de kozijnen, de muren of schilderwerk en leidingwerk. Aannemers zijn, ondersteund door hun vakmensen, van alle markten thuis!
De werkzaamheden van een aannemer
Wat doet de aannemer dan precies? Wij geven u graag meer duidelijkheid over wat er precies in het takenpakket van een aannemer valt. Een aannemer heeft een groot aantal taken en deze veranderen naarmate het project zich verder ontwikkelt. De aannemer zorgt ervoor dat de gehele verbouwing tot een perfect einde komt. U kunt het werk van een aannemer onderverdelen in voorbereiding, werk tijdens de bouw en na afronding.
Voorbereidend werk
U twijfelt misschien of u voor verbouwen met een architect of aannemer in zee moet gaan. Beide hebben andere, aanvullende taken. Voordat u de aannemer erbij haalt, is het fijn als het bouwplan van de architect klaar is. Dat maakt de verbouwing zoveel makkelijker! Een aannemer zal het plan nalopen en de bouwtekening bekijken en, als het nodig blijkt, in overleg gaan met de architect. Zo weet de aannemer precies wat er nodig is aan vakmensen, materialen en machines.
Zodra alles duidelijk is, maakt de aannemer een offerte. Hierin beschrijft hij of zij wat de verschillende onderdelen van het bouwproject gaan kosten. De aannemer geeft u een prijsindicatie waar ze niet meer dan tien procent van mogen afwijken zonder u op tijd in te lichten. Deze marge geeft de aannemer wat speling en zo komt u ook niet voor vervelende verrassingen te staan.
Nadat u de offerte hebt goedgekeurd, begint de aannemer met het inplannen van het personeel. Mochten er eventuele vergunningen nodig zijn, dan worden deze ook in deze fase geregeld. Zodra alles is geregeld, krijgt u een planning van A tot Z. Gaat u akkoord? Dan is het tijd om de verbouwing te starten.
Tijdens de verbouwing
Tijdens een woning renovatie zorgt de aannemer ervoor dat alles precies verloopt zoals afgesproken. Niet alleen coördineert hij alle mensen, ook zorgt hij dat ze aan het werk kunnen. De aannemer is dan ook het vaste aanspreekpunt voor uzelf en voor de vakmensen. U kunt altijd contact opnemen met de aannemer om de voortgang te bespreken of om eventuele zorgen te bespreken.
De aannemer is dus verantwoordelijk voor het verloop van het gehele project. Dit betekent als er iets mis gaat of als het project om de een of andere reden vertraging oploopt, de aannemer hier verantwoordelijk voor is. Ook is de aannemer er verantwoordelijk voor dat alles verloopt binnen het vooraf opgestelde budget. Heeft u bijvoorbeeld een aannemer voor een aanbouw? Dan zorgt hij ervoor dat de verbouwing van uw nieuwe stuk woning op rolletjes verloopt.
Na de verbouwing
De verbouwing is klaar! Maar de aannemer heeft nog een paar taken te volbrengen. Samen met u en de architect loopt de aannemer alles na. Mochten er veranderingen nodig zijn, dan is het nu het moment om dat nog door te geven. Zodra u akkoord gaat met het project, vindt de overdracht plaats. Dan zit de taak van de aannemer erop.
Het enige dat nog rest, is de betaling. Als het goed, is bent u al op de hoogte van eventuele overschrijdingen van het budget, want aannemers zijn verplicht hier op tijd over te vertellen. Als u akkoord gaat met de eindfactuur is de samenwerking afgerond.
Wat mag u van een aannemer verwachten?
Voordat u een samenwerking aangaat met een aannemer, is het handig om te weten wat u van hem mag verwachten. Bespreek voorafgaand aan de samenwerking of deze dingen voor beide partijen duidelijk zijn. Zo weet u zeker dat er tijdens de verbouwing geen misverstanden ontstaan. Nu u het antwoord op de vraag: wat doet de aannemer weet, komt u erachter wat u daarbij mag verwachten.
In principe is de aannemer voor het gehele verbouwingsproject verantwoordelijk en is hij dan ook aanspreekpunt als er iets niet volgens planning verloopt. Zo mag u van een aannemer verwachten dat ze zich verantwoordelijk stellen voor het uitvoeren van het bouwproject, het tijdig opleveren van het bouwproject en voldoen aan de waarschuwingsplicht.
Nu zijn de eerste twee verwachtingen vrij duidelijk, maar we haken nog even in op de waarschuwingsplicht. Een aannemer heeft de plicht om u te waarschuwen als het project niet volgens plan verloopt en er problemen dreigen te ontstaan. U mag van een professionele aannemer verwachten dat hij zelfstandig met u meedenkt vanuit zijn eigen vakmanschap en de problemen niet op andere mensen of omstandigheden afschuift. Lees hier ook meer over aansprakelijkheid van een aannemer, garantie op het werk van een aannemer en het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf.
Hoe kiest u de juiste aannemer?
Nu u precies weet wat een aannemer is en wat de aannemer doet, helpen wij graag verder met het uitkiezen van de juiste aannemer. Het start bij de offerte-aanvraag. Nu vraagt u zichzelf misschien af waar u bij een offerte van de aannemer op moet letten? Vraag altijd de verzekeringspapieren op. Zo weet u meteen of u met een professioneel bedrijf te maken hebt. Vraag ook naar de specialiteiten van de aannemer. Het is wel zo handig om te weten als u een aanbouw wilt laten bouwen of hij hier al ervaring mee heeft.
Verdiep u daarna in recensies. Bekijk wat er over dit aannemersbedrijf wordt gezegd en vraag rond in uw omgeving. Iedereen kan over zichzelf goede dingen vertellen, maar het woord van een oud-klant weegt vast nét iets zwaarder om u te overtuigen van hun kunnen. Ga daarna in gesprek en kies vooral iemand waar u een goede klik mee hebt: u gaat nou eenmaal veel tijd met elkaar doorbrengen!
Meer weten?
Wij hopen dat na het lezen van deze blog al uw vragen zijn beantwoord over een aannemer. Hebben we uw vragen Wat is een aannemer? en Wat doet een aannemer? beantwoord? Dan start nu uw zoektocht naar de perfecte match.
Wilt u meer weten of wilt u graag advies? Neem dan contact met ons op via info@040aannemer.nl of bel naar 040-2051882, we denken graag mee! 040 Aannemer is als aannemer actief voor verschillende diensten, zoals een aannemer dakkapel, aannemer keuken verbouwen, aannemer bij een verbouwing of als aannemer bij het verbouwen van een kantoor.