Verschil aannemer en bouwbedrijf

Wanneer u wilt (ver)bouwen bent u natuurlijk op zoek naar bedrijf dat u kunt helpen. Dit kan zowel een bouwbedrijf als een aannemer zijn.

040 Aannemer legt de verschillen tussen beide soorten bedrijven aan u uit.

Lees verder

Heeft u plannen om een nieuw huis te gaan bouwen of gaat u binnenkort uw woning verbouwen of renoveren? Dan heeft u ongetwijfeld een professional nodig. Wanneer u gaat (ver)bouwen, is het belangrijk om met een betrouwbare partij in zee te gaan. Maar voor wie kiest u dan: een aannemer of een bouwbedrijf?

040 Aannemer informeert u graag over het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf. Daarnaast vertellen we ook over de verschillen tussen een aannemer, onderaannemer en een klusbedrijf.

Wat is een aannemer?

Een aannemer vervult een leidende rol bij bouwprojecten, waarbij hij of zij de verantwoordelijkheid draagt voor het realiseren en coördineren van de bouwwerkzaamheden. In zijn rol beheert de aannemer het volledige bouwproces van begin tot eind, waarbij hij zorgt dat alle werkzaamheden tijdig worden uitgevoerd.

Wilt u meer weten over wat een aannemer precies is en wat hij doet? Lees dan onze blog ‘wat doet een aannemer’.

Waar kan een aannemer bij helpen?

Bij omvangrijke verbouwingen is de kans groot dat u veel baat heeft bij een aannemer. Beschouw het zo: een aannemer draagt niet alleen zorg voor de uitvoering, maar ook voor de organisatie ervan.

Het inschakelen van een aannemer voor een verbouwing zorgt voor een zorgeloze periode. Alles wordt voor u geregeld, van planning tot uitvoering. Hier zijn enkele situaties waarin het verstandig is om een aannemer te benaderen:

Wat is een bouwbedrijf?

Een bouwbedrijf is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de (ver)bouwwerkzaamheden. Soms werkt een aannemer zelfstandig en huurt hij één of meerdere bouwbedrijven in, terwijl in andere gevallen de aannemer in dienst is van het bouwbedrijf.

Wat is het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf?

Het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf ligt in het feit dat het bouwbedrijf verantwoordelijk is voor de uitvoering van de bouwwerkzaamheden, terwijl de aannemer zich bezighoudt met de coördinatie.

Aan de ene kant kan een aannemer puur een coördinerende functie vervullen, terwijl aan de andere kant een aannemer die over eigen bouwmedewerkers beschikt, ook als bouwbedrijf kan worden beschouwd. Het voordeel van 040 Aannemer is, dat wij zowel als bouwbedrijf als aannemer kunnen worden beschouwd. Wij hebben onze eigen bouwmedewerkers in ons netwerk en in dienst.

Is een bouwbedrijf een aannemer?

Een bouwbedrijf en een aannemer zijn niet per definitie hetzelfde. Maar in sommige gevallen, zoals bij 040 Aannemer, fungeert een aannemer ook als bouwbedrijf.

Wat valt onder een bouwbedrijf?

Onder een bouwbedrijf vallen verschillende activiteiten en functies die te maken hebben met bouwen en verbouwen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Constructiewerk: dit omvat het fysieke bouwproces, zoals het opzetten van structuren en gebouwen;
  • Bouwmanagement: de planning, coördinatie en controle van een bouwproject vanaf het begin tot de voltooiing;
  • Specialistische bouwdiensten: Dit kan variëren van loodgieterij en elektrische installaties tot dakbedekking en metselwerk;
  • Renovatie en onderhoud: Het renoveren en onderhouden van bestaande gebouwen.

Wat doet een aannemer in de bouw?

Een aannemer in de bouw vervult een belangrijke rol in het (ver)bouwproces. De taken van een aannemer zijn onder andere:

  • Projectmanagement: een aannemer coördineert en beheert het volledige bouwproject, van de planning tot de oplevering. Dit houdt in dat hij zorgt voor het naleven van de tijdsplanning, budgetbeheer en kwaliteitscontrole.
  • Inhuur van onderaannemers: Vaak huurt een aannemer gespecialiseerde onderaannemers in voor specifieke taken, zoals elektriciteit, loodgieterswerkzaamheden of metselwerk. Wij hebben deze vakmensen in ons eigen netwerk of bij ons bedrijf in dienst.
  • Aanschaf van materialen: een aannemer is verantwoordelijk voor de aankoop en het leveren van de benodigde bouwmaterialen.
  • Communicatie: een aannemer fungeert als het centrale aanspreekpunt voor de klant, onderaannemers en eventuele andere betrokken partijen.
  • Probleemoplossing: het oplossen van onvoorziene problemen en uitdagingen die tijdens de bouw of het renoveren kunnen ontstaan.
  • Veiligheid: het waarborgen van de veiligheid op de bouwplaats, inclusief het naleven van veiligheidsvoorschriften en -procedures.
  • Kwaliteitscontrole: toezicht houden op de kwaliteit van het werk om te verzekeren dat het eindproduct aan de verwachtingen en specificaties voldoet.

Verschil aannemer en onderaannemer

Het verschil tussen een aannemer en een onderaannemer in de bouw is als volgt:

  1. Rol en verantwoordelijkheden:
    1. Een aannemer is de hoofdverantwoordelijke voor het gehele bouwproject. Hij coördineert het project van begin tot eind, beheert het budget, de planning, de inkoop van materialen en zorgt voor de naleving van de bouwvoorschriften.
    2. Een onderaannemer wordt door de aannemer ingehuurd om specifieke taken of delen van het bouwproject uit te voeren. Dit zijn vaak gespecialiseerde werkzaamheden zoals elektriciteitswerk, loodgieterswerk, schilderen of metselen.
  1. Contractuele relaties:
    1. De aannemer sluit een contract met de opdrachtgever (de klant) voor het voltooien van het bouwproject.
    2. De onderaannemer heeft een contractuele relatie met de aannemer, niet direct met de opdrachtgever.
  1. Risicobeheer:
    1. De aannemer draagt het hoofdrisico van het project, inclusief financiële, operationele en juridische verantwoordelijkheden.
    2. De onderaannemer draagt alleen risico voor zijn specifieke toegewezen taken.
  1. Communicatie en coördinatie:
    1. De aannemer is het centrale punt voor communicatie en coördinatie voor het gehele project, inclusief contact met de opdrachtgever en onderaannemers.
    2. De onderaannemer communiceert voornamelijk met de aannemer over zijn specifieke werkzaamheden.

Zo is een aannemer de hoofdbeheerder van een geheel (ver)bouwproject, terwijl onderaannemers specialisten zijn, zoals loodgieters, elektriciens en timmermannen, die voor bepaalde delen van het werk worden ingehuurd. Of ze zijn in dienst bij de aannemer zelf.

Verschil aannemer en klussenbedrijf

Het verschil tussen een aannemer en een klussenbedrijf zit vooral in de aard en de omvang van het werk dat ze uitvoeren. Een klusbedrijf richt zich meer op kleine projecten en de afspraken zijn meestal minder formeel. Hieronder leggen wij het verschil tussen een aannemer en klusbedrijf nog wat beter uit:

Omvang en complexiteit het project

Een aannemer is meestal betrokken bij grotere bouwprojecten, zoals de bouw van nieuwe huizen, renovaties of grote verbouwingen. Deze projecten zijn vaak complex en vereisen uitgebreide planning, coördinatie en het beheer van verschillende onderaannemers.

Een klussenbedrijf richt zich daarentegen op kleinere projecten en reparaties in en rond het huis. Dit kan variëren van het repareren van een lekkende kraan tot het plaatsen van een nieuwe keuken, schilderwerk, of het leggen van vloeren.

Specialisatie en vaardigheden

Aannemers zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde types van (ver)bouwwerkzaamheden en kunnen complexe projecten managen.

Klussenbedrijven zijn meestal meer gericht op algemene onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en zijn vaak all-rounders in plaats van specialisten in één specifiek gebied.

Contractuele relaties en verantwoordelijkheden

Een aannemer wordt vaak ingehuurd voor projecten die een formeel contract vereisen, met duidelijk gedefinieerde mijlpalen en betalingsvoorwaarden.

Bij een klussenbedrijf zijn de afspraken vaak minder formeel, en de werkzaamheden kunnen op kortere termijn en met meer flexibiliteit worden geregeld.

Wilt u ook het verschil weten tussen een architect en een aannemer? Lees dan onze blog ‘architect of aannemer’.

Meer weten of op zoek naar een aannemer?

Wilt u meer weten over de diensten van een aannemer of bent u op zoek naar een aannemer? Neem dan contact op met 040 Aannemer. Dit kan via de telefoon op 040-2051882 of via de e-mail: info@040aannemer.nl.

U kunt ook meteen een vrijblijvende offerte aanvragen, als u al precies weet wat u wilt!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Safiye Oz

Zou het zo weer doen! 040 heeft bij mij badkamer verbouwd, ik zag er best tegenop maar eigenlijk al directe na de eerste dag van de verbouwing wist ik dat ik dat het goed zat. Frank had vooraf een strakke planning gemaakt zodat ik wist waar ik de komende weken kon verwachten. En alles liep volgens planning, gesmeerd dus. Communicatie met Frank ook meer dan prima. En alle medewerkers waren super vriendelijk en werkten heel netjes.
Resultaat is dat ik nu een prachtige badkamer heb en zeer tevreden terugkijk op de klus die 040 geklaard heeft. Zoals al zei; ik zou het zo weer doen. In het volgend voorjaar hoop ik de keuken door 040 te laten aanpakken.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×