Wanneer u gaat verbouwen, weet u dat hier behoorlijk wat werkzaamheden bij komen kijken. Maar, wat nu als u helemaal niet handig bent en/of helemaal geen tijd hebt om deze werkzaamheden zelf uit te voeren? Het inhuren van een aannemer is dan een goede keuze.
Wij horen wel eens dat men ietwat huiverig is voor het inhuren van een aannemer voor een verbouwing, bijvoorbeeld omdat ze een slechte ervaring hebben gehad met een aannemer in het verleden.
Graag vertellen wij u meer over de precieze garantie die u heeft wanneer u een aannemer inhuurt.
Garantie werkzaamheden aannemer
Een goede aannemer is in staat om verbouwingen tot in detail te kunnen uitvoeren. Wanneer u uw werkzaamheden door een aannemer uit laat voeren, heeft u automatisch garantie op het geleverde werk van de aannemer.
Hoe lang u precies garantie hebt op het geleverde werk van de aannemer, is afhankelijk van het contract en de algemene voorwaarden die zijn opgesteld door de aannemer. Lees deze dus goed door voordat u een contract tekent met een aannemer.
Daarnaast zijn een aantal garanties wettelijk bepaald. Op die manier bent u, los van het contract of de algemene voorwaarden waar u mee akkoord bent gegaan, altijd verzekerd van een aantal wettelijke garanties op de door de aannemer uitgevoerde werken.
In deze blog zetten we deze garanties voor u uiteen.
Afbouwgarantie aannemer
Wanneer u gaat verbouwen en de hulp van een aannemer inschakelt, wilt u natuurlijk wel dat uw huis volledig volgens de afspraken wordt verbouwd. Een afbouwgarantie zorgt ervoor dat uw woning altijd wordt afgebouwd. Uw woning wordt dus altijd afgebouwd: ook bij een faillissement.
Voordat de aannemer zijn werk oplevert, wordt er samen met u een bouwkundige opname gedaan. Hierin worden eventuele gebreken genoteerd in een opleverlijst. Wanneer het werk niet voldoende is afgerond, accepteert u de oplevering dus niet. Zodra u de oplevering accepteert, zal namelijk dit juridische consequenties hebben. Vanaf de acceptatie van de oplevering gaat namelijk de garantietermijn in.
Wanneer er gebreken op de opleverlijst staan, moet de aannemer deze binnen een redelijke termijn verhelpen.
Aansprakelijkheid aannemer
Is de verbouwing klaar? Wanneer u na de garantietermijn toch nog gebreken ontdekt aan uw woning, kan de aannemer nog steeds aansprakelijk zijn.
Over het algemeen gelden de volgende termijnen voor de aansprakelijkheid van de aannemer:
Serviceperiode van een aannemer: tot 2 maanden na de oplevering
Komt u erachter dat er gebreken zijn in het opgeleverde werk? Tot 2 maanden is een aannemer verplicht om een serviceperiode aan te bieden en de opgemerkte gebreken dus op te komen lossen.
Contractuele verplichting van een aannemer: tot 5 jaar
Komt u erachter dat er toch nog verborgen gebreken zijn door het werk van de aannemer? De aannemer is tot 5 jaar na de afloop van de verbouwing verplicht om dit op te lossen.
Ernstige gebreken in de bouw: tot 20 jaar
Zijn er ineens ernstige gebreken ontstaan aan uw woning en is dit de schuld van de aannemer? Dan is de aannemer verplicht om dit op te lossen.
Zowel voor-als na de oplevering van het werk geldt dat de gebreken direct gemeld moeten worden aan de aannemer. Wilt u meer informatie over de aansprakelijkheid van een aannemer? Neem dan een kijkje in onze blog over aansprakelijkheid van een aannemer.
Aannemer failliet garantie
Is uw aannemer failliet gegaan tijdens de bouw of verbouwing van uw huis? Dat is natuurlijk erg vervelend. Wij raden allereerst aan om in het contract te kijken welke afspraken er gelden bij een faillissement.
Over het algemeen geldt dat u contact kunt opnemen met de curator die het faillissement afhandelt. Het is hierbij belangrijk dat u de curator schriftelijk vraagt of hij de overeenkomst na gaat komen. Krijgt u hierop een afwijzing? U kunt dan de overeenkomst schriftelijk ontbinden en op zoek gaan naar een andere aannemer. Hierbij is er wel sprake van extra kosten.
Wij adviseren om die reden altijd aan om uzelf hiervoor te verzekeren bij een organisatie als ‘BouwGarant’. De verzekering zal de extra kosten (deels) voor u vergoeden. Een organisatie als BouwGarant heeft standaard garanties in de aannemingsovereenkomsten en voorwaarden.
Weigert de aannemer de gebreken te herstellen?
Heeft u de gebreken tijdig gemeld, maar weigert de aannemer om de gebreken te herstellen? Dan wordt er allereerst een termijn aan de aannemer gegeven waarin hij de herstelwerkzaamheden alsnog kan uitvoeren. Een bouwrecht advocaat kan dan een ingebrekestelling opstellen die zal worden gericht aan de aannemer.
Wanneer de aannemer de werkzaamheden alsnog weigert, kunt u als opdrachtgever de aannemingsovereenkomst (gedeeltelijk) ontbinden of opzeggen. De gebreken kunnen dan door een andere aannemer worden hersteld. De kosten hiervan kunnen worden verhaald op de aannemer die de werkzaamheden weigert.
Heeft u een aannemer nodig? Neem contact op met 040 Aannemer!
Zoals u heeft kunnen lezen, heeft u als opdrachtgever dus behoorlijk wat garanties wanneer u een aannemer inhuurt. Lees van tevoren goed het contract en de voorwaarden van de aannemer door, zodat u niet voor verassingen komt te staan.
Bent u op zoek naar een goede aannemer voor uw project? Informatie over wat doet een aannemer?
U kunt ook contact met ons opnemen voor meer informatie over 040 Aannemer. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op 040-2051882 of via de e-mail op info@040aannemer.nl.