Je bent van plan om te verhuizen of je wil je hele huis gaan verbouwen. Je bent online op zoek gegaan naar tips en komt overal het woord aannemer tegen. Als leek is het niet gek dat je jezelf afvraagt: wat doet een aannemer eigenlijk? En wat kan je allemaal verwachten tijdens een verbouwing? Wanneer heb je een aannemer nodig? Het antwoord op die vragen lees je hier!

Wat is een aannemer?

Voordat we je antwoord geven op de vraag wat doet een aannemer beginnen we eerst even bij het begin. Want wat is een aannemer überhaupt? Een aannemer is iemand die de leiding heeft bij een bouwproject: hij of zij is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van de bouwactiviteiten.

De aannemer in de bouw coördineert het gehele project van begin tot eind en zorgt ervoor dat alle onderdelen op het juiste moment worden uitgevoerd. Dat betekent dat de aannemer direct werkt met onderaannemers, bijvoorbeeld met vakmensen zoals elektriciens, metselaars, loodgieters en dakdekkers. Dit zorgt voor gemak in het verbouwproces, want jij hoeft deze bedrijven hierdoor niet zelf te benaderen.

De aannemer is het eerste aanspreekpunt voor deze verschillende partijen, maar ook voor jou. Met één aanspreekpunt dat alles regelt, wordt jou alles uit handen genomen. Wanneer het bouwproject is afgerond, succesvol is overgedragen en de papieren zijn getekend, zit het werk van een aannemer erop.

Waarom heb je een aannemer nodig?

Hoe groter de verbouwing, des te sneller de kans dat je een aannemer goed kunt gebruiken. Je moet het zo zien; een aannemer is niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie, maar ook voor de coördinatie. Laat jij alleen je badkamer verbouwen? Dan heb je alleen een klusjesman nodig waar je zelf direct contact mee kan hebben en de planning kunt afstemmen. Komen er meerdere ruimtes of vakmensen bij kijken, dan is het verstandig om een aannemer te bellen. Deze neemt veel van je zorgen weg en zorgt ervoor dat het resultaat altijd naar wens is.

Een aannemer voor een verbouwing geeft jouw een zorgeloze verbouwperiode. Alles word je uit handen genomen, van het plannen tot aan het klussen. Wij geven je een aantal voorbeelden wanneer het handig is om een aannemer in te schakelen:

  • Bij het bouwen van een aanbouw of opbouw
  • Als je een draagmuur verwijdert
  • Wanneer je een dakterras bouwt
  • Bij het plaatsen van een garage of berging

Wit je dat je een aannemer ook in kan schakelen voor het uit laten voeren van onderhoud van de woning? Onderhoud aan het dak, de kozijnen, de muren of schilderwerk en leidingwerk. Aannemers zijn, ondersteund door hun vakmensen, van alle markten thuis!

De werkzaamheden van een aannemer

Wat doet de aannemer dan precies? Wij geven je graag meer duidelijkheid over wat er precies in het takenpakket van een aannemer valt. Een aannemer heeft een groot aantal taken en deze veranderen naarmate het project zich verder ontwikkelt. De aannemer zorgt ervoor dat de gehele verbouwing tot een perfect einde komt. Je kunt het werk van een aannemer onderverdelen in voorbereiding, werk tijdens de bouw en na afronding.

Voorbereidend werk

Je twijfelt misschien of je voor verbouwen met een architect of aannemer in zee moet gaan. Beide hebben andere, aanvullende taken. Voordat je de aannemer erbij haalt, is het fijn als het bouwplan van de architect klaar is. Dat maakt de verbouwing zoveel makkelijker! Een aannemer zal het plan nalopen en de bouwtekening bekijken en, als het nodig blijkt, in overleg gaan met de architect. Zo weet de aannemer precies wat er nodig is aan vakmensen, materialen en machines.

Zodra alles duidelijk is, maakt de aannemer een offerte voor jou. Hierin beschrijft hij of zij wat de verschillende onderdelen van het bouwproject gaan kosten. De aannemer geeft je een prijsindicatie waar ze niet meer dan tien procent van mogen afwijken zonder jou op tijd in te lichten. Deze marge geeft de aannemer wat speling en zo kom jij ook niet voor vervelende verrassingen te staan.

Nadat jij de offerte hebt goedgekeurd, begint de aannemer met het inplannen van het personeel. Mochten er eventuele vergunningen nodig zijn, dan worden deze ook in deze fase geregeld. Zodra alles is geregeld, krijg jij een planning van A tot Z. Ga je akkoord? Dan is het tijd om de verbouwing te starten.

Tijdens de verbouwing

Tijdens de verbouwing zorgt de aannemer ervoor dat alles precies verloopt zoals afgesproken. Niet alleen coördineert hij alle mensen, ook zorgt hij dat ze aan het werk kunnen. De aannemer is dan ook het vaste aanspreekpunt voor jou en voor de vakmensen. Je kunt altijd contact opnemen met de aannemer om de voortgang te bespreken of om eventuele zorgen te bespreken.

De aannemer is dus verantwoordelijk voor het verloop van het gehele project. Dit betekent als er iets mis gaat of als het project om de een of andere reden vertraging oploopt, de aannemer hier verantwoordelijk voor is. Ook is de aannemer er verantwoordelijk voor dat alles verloopt binnen het vooraf opgestelde budget. Heb jij bijvoorbeeld een aannemer voor een aanbouw? Dan zorgt hij ervoor dat de verbouwing van je nieuwe stuk woning op rolletjes verloopt.

Na de verbouwing

De verbouwing is klaar! Maar de aannemer heeft nog een paar taken te volbrengen. Samen met jou en de architect loopt de aannemer alles na. Mochten er veranderingen nodig zijn, dan is het nu het moment om dat nog door te geven. Zodra jij akkoord gaat met het project, vindt de overdracht plaats. Dan zit de taak van de aannemer erop.

Het enige dat nog rest, is de betaling. Als het goed, is ben je al op de hoogte van eventuele overschrijdingen van het budget, want aannemers zijn verplicht je hier op tijd over te vertellen. Als je akkoord gaat met de eindfactuur is de samenwerking afgerond.

Wat mag je van een aannemer verwachten?

Voordat je een samenwerking aangaat met een aannemer, is het handig om te weten wat je van hem mag verwachten. Bespreek voorafgaand aan de samenwerking of deze dingen voor beide partijen duidelijk zijn. Zo weet je zeker dat er tijdens de verbouwing geen misverstanden ontstaan. Nu je het antwoord op de vraag: wat doet de aannemer weet, kom je erachter wat je daarbij mag verwachten.

In principe is de aannemer voor het gehele verbouwingsproject verantwoordelijk en is hij dan ook aanspreekpunt als er iets niet volgens planning verloopt. Zo mag je van een aannemer verwachten dat ze zich verantwoordelijk stellen voor het uitvoeren van het bouwproject, het tijdig opleveren van het bouwproject en voldoen aan de waarschuwingsplicht.

Nu zijn de eerste twee verwachtingen vrij duidelijk, maar we haken nog even in op de waarschuwingsplicht. Een aannemer heeft de plicht om je te waarschuwen als het project niet volgens plan verloopt en er problemen dreigen te ontstaan. Je mag van een professionele aannemer verwachten dat hij zelfstandig met je meedenkt vanuit zijn eigen vakmanschap en de problemen niet op andere mensen of omstandigheden afschuift. Lees hier ook meer over aansprakelijkheid van een aannemer of garantie op het werk van een aannemer.

Hoe kies je de juiste aannemer?

Nu je precies weet wat een aannemer is en wat de aannemer doet, helpen wij jou graag verder met het uitkiezen van de juiste aannemer. Het start bij de offerte-aanvraag. Nu vraag je je misschien af waar je bij een offerte van de aannemer op moet letten? Vraag altijd de verzekeringspapieren op. Zo weet je meteen of je met een professioneel bedrijf te maken hebt. Vraag ook naar de specialiteiten van de aannemer. Het is wel zo handig om te weten als jij een aanbouw wilt laten bouwen of hij hier al ervaring mee heeft.

Verdiep je daarna in recensies. Bekijk wat er over dit aannemersbedrijf wordt gezegd en vraag rond in je omgeving. Iedereen kan over zichzelf goede dingen vertellen, maar het woord van een oud-klant weegt vast nét iets zwaarder om je te overtuigen van hun kunnen. Ga daarna in gesprek en kies vooral iemand waar je een goede klik mee hebt: je gaat nou eenmaal veel tijd met elkaar doorbrengen!

Meer weten?

Wij hopen dat na het lezen van deze blog al jouw vragen zijn beantwoord over een aannemer. Hebben we je vragen Wat is een aannemer? en Wat doet een aannemer? beantwoord? Dan start nu jouw zoektocht naar de perfecte match. Wil je meer weten of heb je graag advies? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 040-2051882, we denken graag mee!

 

  • verbouwing 1
  • nieuwbouw 1
  • onderhoud 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Aannemer vooraf gratis een vrijblijvende offerte. We maken graag een afspraak met u om bij u thuis te komen kijken. U ontvangt de volgende dag al een prijsvoorstel. 

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Aannemer met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Aannemer door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040aannemer.nl

Copyright © 2022 www.040aannemer.nl
Sitemap

040 Aannemer
040 Aannemer 4.7/ 5 based on 1 13 ratings.