Het energiezuinig maken van een oude landelijke villa
In het verleden is 040 Aannemer uit Eindhoven bezig geweest met een grote klus in Beusichem. De bewoner heeft dit prachtige huis kort voor de klus aangekocht. Na de aankoop is de wens ontstaan om energiebesparende maatregelen te nemen vanwege het zeer hoge energie verbruik wat de woning toen had.
Hoge verbruikskosten, wat nu?
Het verbruik in deze woning was rond de 800 tot 900 euro per maand aan gas en elektriciteit. In overleg met de klant hebben wij een voorstel gedaan hoe we dit kunnen verbeteren:
- Stroom : Plaatsen van 30 zonnepanelen door onze partner: 040 Zonnepaneel
- Gas : Isoleren en CV toestel + afgifte systeem wijzigen.
Zonnepanelen:
Om ervoor te zorgen dat de afname van elektriciteit werd verminderd hebben wij toen gevraagd of onze partners van 365 zon uit Eindhoven met een plan konden komen. We zijn toen begonnen met een opstelling van 30 zonnepanelen. Deze wekken ongeveer 7500/8000 kWh op.
Isoleren:
Het aantal gevraagde kilowatt van de woning was circa 30 kilowatt. Na het nemen van isolerende maatregelen kwam dit neer op circa 16 kilowatt. Wij hebben toen een warmteverliesberekening laten opstellen door Advies bureau Energie en Installatie, aan de hand van dit rapport zijn we de isolatie gaan verbeteren. 040 Aannemer uit Eindhoven heeft onder andere:
- Deels slechte kozijnen achterzijde vervangen
- Gehele woning voorzien van HR++ glas
- Vloer geheel isoleren begane grond
Warmtebron + afgiftesysteem:
Er werd gebruik gemaakt van een gas gestookte CV ketel, met door de gehele woning radiatoren. Om het verbruik te verlagen hebben we 2 veranderingen toegepast:
- Het afgifte systeem wijzigen
- De warmtebron wijzigen
Het afgifte systeem:
Op de begane grond zijn de radiatoren verwijderd. De vloeren zijn verwijderd en er zijn geïsoleerde vloeren voor terug gebracht, deels hout, deels betonvloeren. Na het aanbrengen van de vloeren is er over de gehele begane grond vloerverwarming aangebracht. Boven zijn de huidige radiatoren gebleven.
De warmtebron:
Om de gas gestookte cv definitief te kunnen verwijderen, is hier toen gekozen voor het werken met een warmtepomp systeem. De woning is vanwege de grote vraag gesplitst in meerdere zones.
Afgiftesysteem 1 ( begane grond )
Vloerverwarming in combinatie met een Alpha Innotec 12 KW warmtepomp. Hier is gebruik gemaakt van een gewone warmtepomp met lage temperatuur, verdeelt in 3 zones over de begane grond.
Afgiftesysteem 2 ( 1e en 2e etage )
Het gebruik van lage temperatuur op de bovenliggende etages was alleen haalbaar met zogenoemde lage temperatuur radiatoren. Aangezien wij het comfort van deze radiatoren erg laag vinden hebben we hier toen voor een andere oplossing gekozen. Om de traditionele radiatoren te kunnen handhaven hebben we gekozen voor het Alpha Innotec LDWV systeem, een warmtepomp die geschikt is voor hoge temperatuur. Hierdoor zijn de zeer kostbare lage temperatuur radiatoren niet nodig en hebben we ook geen aanpassingen op de bovenliggende etages uit hoeven te voeren.
Het was een flinke klus!
Gezien het formaat van de woning, en de aard van de werkzaamheden zijn we enkele maanden druk geweest met dit prachtige werk.
Wilt u ook verduurzamen of een aanbouw plaatsen aan uw woning? Neem dan contact op met 040 Aannemer Brabant. Dit kan via de e-mail op info@040aannemer.nl of telefonisch op 040-2051882.