Vol vertrouwen begin je aan de verbouwing van je huis. Je hebt een ontwerp laten maken, verschillende offertes opgevraagd en een aannemer in de hand genomen. Maar dan gaat er iets mis. Er komt bijvoorbeeld een lekkage, de verkeerde bakstenen zijn gebruikt of de woning wordt te laat opgeleverd. Kun je een aannemer dan aansprakelijk stellen? Hieronder leggen we uit hoe het zit met de aansprakelijkheid van een aannemer.
Verantwoordelijkheden van de aannemer
Tijdens een verbouwing kan er wel eens iets misgaan. Om te bepalen of een aannemer voor ontdekte fouten aansprakelijk is, is het belangrijk om te weten wat zijn verantwoordelijkheden zijn. Een aannemer is volledig verantwoordelijk voor de coördinatie en de uitvoering van een bouwproject. Daarnaast moet hij het project tijdig opleveren en heeft hij waarschuwingsplicht. Dat laatste betekent dat een aannemer verplicht is om jou als opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht, voor zover hij deze kent.
Aansprakelijkheid van de aannemer bij een constructiefout
Komt een aannemer bovenstaande verantwoordelijkheden en verplichtingen niet na, dan kan hij aansprakelijk gesteld worden voor schade die jij als opdrachtgever oploopt. Ontdek je tijdens de verbouwing of vlak erna gebreken, dan is de aannemer in principe aansprakelijk. Het gaat dan om constructiefouten die tijdens het ontwerp of de uitvoeringsfase zijn ontstaan. Hierbij moet natuurlijk wel gekeken worden of de eventuele architect de fout redelijkerwijs eerder had kunnen ontdekken.
Aansprakelijkheid van de aannemer na oplevering
Wanneer de aannemer het werk heeft opgeleverd, is hij niet meer aansprakelijk voor schade of fouten. Tenminste, niet voor fouten die jij als opdrachtgever op het moment van oplevering redelijkerwijs had kunnen ontdekken. Als opdrachtgever heb je dus een onderzoeksplicht. Toch kan een aannemer in sommige gevallen ook na de oplevering aansprakelijk gesteld worden. Dit is het geval bij constructiefouten die een opdrachtgever niet kon ontdekken, vanwege het gebrek aan bouwkundige kennis. Hoe lang een aannemer aansprakelijk is voor deze fouten, hangt af van het contract met je aannemer en de eventuele algemene voorwaarden.
Aansprakelijkheid van de aannemer bij overschrijding oplevertijd
Natuurlijk kan je niet wachten tot de verbouwing klaar is. Tijdens de verbouwing heb je dan ook rekening gehouden met een bepaalde planning. In de aannemersovereenkomst is altijd een termijn opgenomen waarbinnen het werk moet worden opgeleverd. Om deze termijn te waarborgen, kan een boete of korting op de aanneemsom bij overschrijding van de oplevertijd, in de overeenkomst worden opgenomen. Houd er rekening mee dat een aannemer niet altijd aansprakelijk is bij overschrijding. Bij een verbouwing kan een aannemer namelijk altijd te maken krijgen met onwerkbare dagen door bijvoorbeeld vorst.
Aansprakelijkheid van onderaannemers
In de bouw zijn regelmatig meerdere aannemers betrokken. Een aannemer mag jouw verbouwing uit laten voeren door onderaannemers. De aannemer blijft tijdens de bouw of verbouwing verantwoordelijk voor deze onderaannemers. Jij hebt immers geen contract getekend met de onderaannemer. Als een onderaannemer een fout maakt, waardoor jij schade oploopt, is de aannemer aansprakelijk.
Schade en herstel door aannemer
Heb je fouten ontdekt of heb je schade geleden door een aannemer? Dan moet je de aannemer altijd schriftelijk in gebreke stellen. Belangrijk is dat je alle fouten en gebreken zo nauwkeurig mogelijk omschrijft en dat je de aannemer de kans geeft om de gebreken zelf te herstellen. De aannemer heeft namelijk herstelrecht. Het is daarom niet mogelijk om de herstelwerkzaamheden door een andere aannemer uit te laten voeren.