Wanneer je een huis gaat bouwen of verbouwen, weet je dat hier behoorlijk wat werkzaamheden bij komen kijken. Maar, wat nu als je helemaal niet handig bent en/of helemaal geen tijd hebt om deze werkzaamheden zelf uit te voeren? Het inhuren van een aannemer is dan een goede keuze.

Wij horen wel eens dat men ietwat huiverig is voor het inhuren van een aannemer, bijvoorbeeld omdat ze een slechte ervaring hebben gehad met een aannemer in het verleden.

Graag vertellen wij je meer over de precieze garantie die je hebt wanneer je een aannemer inhuurt.

Garantie werkzaamheden aannemer

Een goede aannemer is in staat om verbouwingen tot in detail te kunnen uitvoeren. Wanneer jij jouw werkzaamheden door een aannemer uit laat voeren, heb je automatisch garantie op het geleverde werk van de aannemer.

Hoe lang je precies garantie hebt op het geleverde werk van de aannemer, is afhankelijk van het contract en de algemene voorwaarden die zijn opgesteld door de aannemer. Lees deze dus goed door voordat je een contract tekent met een aannemer.

Daarnaast zijn een aantal garanties wettelijk bepaald. Op die manier ben je, los van het contract of de algemene voorwaarden waar je mee akkoord bent gegaan, altijd verzekerd van een aantal wettelijke garanties op de door de aannemer uitgevoerde werken.

In deze blog zetten we deze garanties voor je uiteen.

Afbouwgarantie aannemer

Wanneer je een huis gaat bouwen en de hulp van een aannemer inschakelt, wil je natuurlijk wel dat jouw huis volledig volgens de afspraken wordt afgebouwd. Een afbouwgarantie zorgt ervoor dat jouw woning altijd wordt afgebouwd. Jouw woning wordt dus altijd afgebouwd: ook bij een faillissement.

Voordat de aannemer zijn werk oplevert, wordt er samen met jou een bouwkundige opname gedaan. Hierin worden eventuele gebreken genoteerd in een opleverlijst. Wanneer het werk niet voldoende is afgerond, accepteer je de oplevering dus niet.Zodra je de oplevering accepteert, zal namelijk dit juridische consequenties hebben. Vanaf de acceptatie van de oplevering gaat namelijk de garantietermijn in.

Wanneer er gebreken op de opleverlijst staan, moet de aannemer deze binnen een redelijke termijn verhelpen.

Aansprakelijkheid aannemer

Is de bouw of verbouwing klaar? Wanneer je na de garantietermijn toch nog gebreken ontdekt aan jouw woning, kan de aannemer nog steeds aansprakelijk zijn.

Over het algemeen gelden de volgende termijnen voor de aansprakelijkheid van de aannemer:

Serviceperiode van een aannemer: tot 2 maanden na de oplevering

Kom je erachter dat er gebreken zijn in het opgeleverde werk? Tot 2 maanden is een aannemer verplicht om een serviceperiode aan te bieden en de opgemerkte gebreken dus op te komen lossen.

Contractuele verplichting van een aannemer: tot 5 jaar

Kom je erachter dat er toch nog verborgen gebreken zijn door het werk van de aannemer? De aannemer is tot 5 jaar na de afloop van de bouw of verbouwing verplicht om dit op te lossen.

Ernstige gebreken in de bouw: tot 20 jaar

Zijn er ineens ernstige gebreken ontstaan aan jouw woning en is dit de schuld van de aannemer? Dan is de aannemer verplicht om dit op te lossen.

Zowel voor-als na de oplevering van het werk geldt dat de gebreken direct gemeld moeten worden aan de aannemer. Wil je meer informatie over de aansprakelijkheid van een aannemer? Neem dan een kijkje in onze blog over aansprakelijkheid van een aannemer.

Aannemer failliet garantie

Is jouw aannemer failliet gegaan tijdens de bouw of verbouwing van jouw huis? Dat is natuurlijk erg vervelend. Wij raden allereerst aan om in het contract te kijken welke afspraken er gelden bij een faillissement.

Over het algemeen geldt dat je contact kunt opnemen met de curator die het faillissement afhandelt. Het is hierbij belangrijk dat je de curator schriftelijk vraagt of hij de overeenkomst na gaat komen. Krijg je hierop een afwijzing? Je kunt dan de overeenkomst schriftelijk ontbinden en op zoek gaan naar een andere aannemer. Hierbij is er wel sprake van extra kosten voor jou.

Wij adviseren om die reden altijd aan om jezelf hiervoor te verzekeren bij een organisatie als ‘BouwGarant’. De verzekering zal de extra kosten (deels) voor je vergoeden. Een organisatie als BouwGarant heeft standaard garanties in de aannemingsovereenkomsten en voorwaarden.

Weigert de aannemer de gebreken te herstellen?

Heb jij de gebreken tijdig gemeld, maar weigert de aannemer om de gebreken te herstellen? Dan wordt er allereerst een termijn aan de aannemer gegeven waarin hij de herstelwerkzaamheden alsnog kan uitvoeren. Een bouwrecht advocaat kan dan een ingebrekestelling opstellen die zal worden gericht aan de aannemer.

Wanneer de aannemer de werkzaamheden alsnog weigert, kun jij als opdrachtgever de aannemingsovereenkomst (gedeeltelijk) ontbinden of opzeggen. De gebreken kunnen dan door een andere aannemer worden hersteld. De kosten hiervan kunnen worden verhaald op de aannemer die de werkzaamheden weigert.

Heb jij een aannemer nodig? Neem contact op

Zoals je hebt kunnen lezen, heb je als opdrachtgever dus behoorlijk wat garanties wanneer je een aannemer inhuurt. Lees van tevoren goed het contract en de voorwaarden van je aannemer door, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Ben je op zoek naar een goede aannemer voor jouw project? Of wil je meer informatie over 040 aannemer? Neem contact op.

  • verbouwing 1
  • nieuwbouw 1
  • onderhoud 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Aannemer vooraf gratis een vrijblijvende offerte. We maken graag een afspraak met u om bij u thuis te komen kijken. U ontvangt de volgende dag al een prijsvoorstel. 

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Aannemer met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Aannemer door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040aannemer.nl

Copyright © 2021 www.040aannemer.nl
Sitemap

040 Aannemer
040 Aannemer 4.7/ 5 based on 1 13 ratings.